banerek_csr

Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)

Szanowni Państwo,

Fundacja ,,Przedsiębiorczość” natchnięta pomysłem Społecznej Rady Przedsiębiorców, dotyczącej konkursu przyznania prestiżowej nagrody ŻARSKA RÓŻA BIZNESU, postanowiła promować żarski biznes społecznie odpowiedzialny.

Co miesiąc na naszej stronie internetowej, będziemy pisać i pokazywać Państwu żarskie firmy i żarskich przedsiebiorców, którzy angażują się w życie społeczne naszego miasta i powiatu, pomagają dzieciom, sponsorują wydarzenia, uczestniczą w imprezach, spotkaniach eventach, bezinteresownie dzielą się swoją wiedzą, kapitałem, doświadczeniem z innymi, pomagają, a mimo to często stoją w cieniu innych.

W Żarach jest wielki potencjał, są również możliwości, najważniejsze jest to, że są ludzie, którym się chce.

Inicjatywy obywatelskie,  to skutek  dążenie społeczeństwa  które nie czeka na gotowe rozwiązanie problemów przez władze państwa, a samo pokonuje trudności, stojące przed społecznościami lokalnymi.

Zadaliśmy sobie pytanie, czy CSR dotyczy jedynie dużych korporacji?

Otóż nie tylko. Po pierwsze, małe firmy często mają lokalny rodowód, funkcjonują w miejscu, gdzie żyją i mieszkają ich właściciele i pracownicy są więc blisko lokalnych spraw. Po drugie, małe firmy angażują się w rozwiązywanie lokalnych problemów dotyczących chociażby edukacji czy wspierania rynku pracy, pomocy tej nie definiując jako CSR. Ponadto CSR może być realizowany przy użyciu różnych narzędzi i środków w zależności od potrzeb, preferencji czy rozmiaru firmy.

Pierwsze firmy, które będą mogły zaprezentować się na naszej stronie, to te, które w ramach pilotażowego projektu ,,DEBIUT NA RYNKU PRACY” zorganizowanego przez Forum Młodych Lewiatan – region lubuskie, otworzyły drzwi swoich firm, uczniom żarskich szkół gimnazjalnych, celem promowania kształcenia zawodowego w naszym mieście i powiecie.

Zapraszamy Państwa do współpracy!

CSR_ZARY

Fiszki projektowe

Strona główna Aktualności Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)