KIERUNEK PRACA

Wsparcie dla osób z orzeczeniem o niepełnosprawności

DROGA DO AKTYWNOŚCI

Uczestnikami projektów mogą być osoby spełniające łącznie następujące warunki:

– wiek 18-64 lata

– miejsce zamieszkania: teren powiatu żarskiego lub żagańskiego

– orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu lekkim, umiarkowanym, znacznym

„Droga do aktywności” – nabór trwa do 30 września 2020 roku

Każda z osób spełniająca powyższe warunki, która zgłosi się do udziału w projekcie weźmie udział w 12h (3 dni x 4h) warsztatach z pt. „Trening umiejętności społeczno-zawodowych”. Podczas warsztatów omówione zostaną między innymi zagadnienia z zakresu: wzmacniania poczucia własnej wartości, radzenia sobie ze stresującymi wydarzeniami życiowymi, komunikacji interpersonalnej, budowanie porozumienia – sprawna komunikacja, reguł komunikacji negocjacyjnej, samooceny czyli odkrywania własnych umiejętności i możliwości, instrumentów i segmentów rynku pracy, szans i zagrożeń wynikających z podjęcia zatrudnienia, metod aktywnego poszukiwania pracy, kreowania wizerunku (wizaż, autoprezentacja, przygotowanie do rozmowy kwalifikacyjnej), praw i obowiązków pracownika, motywacji do podjęcia aktywności zawodowej, instytucji i organizacji świadczących usługi dla osób poszukujących pracy i rodzaj świadczonych usług, metod poszukiwania pracy, samozatrudnienia.

Uczestnikom zapewniony zostanie poczęstunek oraz specjalnie przygotowane materiały szkoleniowe.

Liczba miejsc:

powiat żarski – 10

powiat żagański – 10

KIERUNEK PRACA

„Kierunek praca” – nabór trwa do 31 października 2020 roku

Każda z osób spełniająca powyższe warunki, która zgłosi się do udziału w projekcie weźmie udział w:

– Indywidualnych 4h spotkaniach z doradcą zawodowym, które będzie uwzględniać wynikające z danego rodzaju niepełnosprawności ograniczenia. Istotnymi zagadnieniami dla doradcy zawodowego będą zainteresowania zawodowe oraz preferencje zawodowe osoby niepełnosprawnej. Udzielenie porady zawodowej będzie oparte na wynikach kompleksowych badań i ocenie zdolności do pracy niepełnosprawnego klienta oraz analizie i rozeznaniu szans zawodowych na rynku pracy w oparciu o indywidualną sytuacje zawodową. Podczas indywidualnych spotkań z uczestnikiem doradca zawodowy zaznajomi go z wymaganiami stawianymi wobec pracowników w przypadku konkretnych zawodów jak i stanowisk pracy. Przygotowane zostaną dokumenty aplikacyjne. Uczestnik określi swoje mocne strony i dowie się jak je wykorzystać w życiu codziennym i zawodowym. Ważnym elementem spotkań będzie opracowanie planów i celów zawodowych, zaplanowanie kariery zawodowej oraz dalszej ścieżki edukacyjnej;

– Grupowych 2h spotkaniach z pracodawcami, podczas których uczestnicy będą mogli uzyskać informacje, jakie wymagania stawiane są osobom na poszczególne stanowiska pracy. Pracodawcy podpowiedzą na co zwracają szczególną uwagę decydując się na zatrudnienie pracownika. Każdy z uczestników dowie się podczas takiego spotkania jakie ułatwienia stosują pracodawcy zatrudniający osoby niepełnosprawne.

Uczestnikom zapewniony zostanie poczęstunek.

Liczba miejsc:

powiat żarski – 10

powiat żagański – 10

Miejsce odbywania się warsztatów i spotkań: Żary oraz Żagań lub Szprotawa

Uczestnicy mogą wziąć udział w obu projektach.

Szczegółowe informacje i zapisy pod numerem tel. 667 628 337

Strona główna Aktualności Wsparcie dla osób z orzeczeniem o niepełnosprawności